Avantaje case din lemn, case pe structură de lemn, case de lemn

AVANTAJELE CASELOR PE STRUCTURĂ DE LEMN

Facilităţile deschise turismului dar şi plecările masive de muncitori constructori în străinătate au dus la constatări surprinzătoare pentru cei mai mulţi : marea majoritate a americanilor (82% spun statisticile) locuiesc în case pe structură de lemn, în apropierea marilor oraşe germane se construiesc adevărate cartiere de case pe structură de lemn cu un etaj mansardat , staţiunile montane cele mai celebre din Elveţia şi Franţa se extind aproape exclusiv cu case pe structură de lemn.

Resursele mari de lemn de care dispune România dar şi deschiderea largă spre occident din ultimii ani au contribuit la apariţia pe piaţa românească a numeroase materiale moderne complementare structurilor din lemn. Atât ca aspect exterior cât şi la finisajele interioare, casa modernă pe structură de lemn practic nu se deosebeşte cu nimic de o casă, să-i spunem tradiţională - din cărămidă. Evident, daca nu dorim să accentuăm aspectul rustic sau de vacanţă, prin finisaje din lemn.

Fără îndoială că lemnul posedă caracteristici mai favorabile în privinţa relaţiei cu mediul înconjurător decât orice alt material de construcţie. Produsele din lemn consumă relativ puţină energie în procesul de fabricaţie şi acest proces este puţin poluant. Important este că lemnul se prezintă ca un material inerent regenerabil şi nu prezintă probleme de reciclare. Casele pe structură de lemn  consumă puţină energie pe durata de exploatare iar consumul redus de energie pentru încălzirea incintelor se reflectă şi în emisia redusă de CO2 în atmosferă.

Nu este nici o îndoială că şi costurile de investiţie pentru o casă pe structură de lemn, cel puţin în ţara noastră, sunt mult mai reduse (20-30% faţă de o casă din cărămidă). Şi atunci, cum se explică reticenţa românilor în a folosi cu precădere lemnul ca material de structură pentru casele familiale? Care sunt argumentele potrivnice, care sunt întrebările care îl frământă pe orice investitor sau simplu cetăţean ce visează la altceva decât la blocurile cenuşii în care trăim cei mai mulţi dintre noi?

Aceste case pe structură de lemn, sunt mai fragile? Au o durată de viaţă limitată?

Nici pomeneală! În America de Nord sunt case pe structură de lemn încă funcţionale, cu o vechime atestată de pe la începutul secolului 17 iar mai aproape de noi, în regiunea Colmar din Franţa (Chalets & Maisons Bois), sunt case pe structură de lemn cu o vechime mai mare de 500 de ani. Şi să nu uităm cât a progresat industria substanţelor de tratare a lemnului şi varietatea deosebită de tratamente la îndemâna oricui.

Prinderile elementelor se fac acum cu cuie speciale cu încleştare chimică iar îmbinările spaţiale se dublează cu piese metalice specializate care asigură o conlucrare spaţială deosebită, aceste case fiind capabile să se comporte excelent la cutremure de gradul 7-8 pe scara Richter, unde orice casă din cărămidă va fisura.

Structura este realizată ca un sistem spaţial de cadre elastice, nu sunt concentraţii de eforturi iar ansamblul este omogen şi echilibrat. Deşi foarte uşor, lemnul este unul dintre materialele cele mai solide. Cu o singura condiţie : proiectarea şi execuţia trebuie făcute profesional şi în cunoştinţă de cauză, o astfel de casă nu înlocuieşte cărămida sau BCA-ul cu lemn ci necesită un alt mod de a gândi casa ca ansamblu dar şi fiecare element în parte.

Constituie focul un pericol iminent?

În Franţa de exemplu, ţară cu o legislaţie foarte completă şi severă (celebrele norme „Feu"), casele pe structură de  lemn sunt incluse în aceiaşi clasă de exigenţă la foc cu casele din cărămidă sau alte materiale de zidărie. Companiile de asigurări confirmă că statistic nu se constată incendii mai frecvente la casele pe structură de lemn. S-a constatat că în cazul unui incendiu, problemele apar la mobilier, mochete sau perdele care se aprind primele dar niciodată la pereţi. La poliţele de asigurare pentru responsabilitatea civilă la incendiu , calculul primelor de asigurare este acelaşi pentru toate casele individuale nou construite, indiferent de material.

Menţionăm că sistemul pe care îl propune APROCOR are structura de rezistenţă din lemn placat cu diverse materiale de închidere, OSB (Oriented Strand Board) este socotit neinflamabil iar la interior, plăcile din gips-carton au un coeficient de transfer termic redus şi conţin preponderent ipsos care are ca element constitutiv apa în proporţie de 20% iar aceasta devine liberă în timpul incendiului. Lemnul este obişnuit tratat prin imersie sau prin vaacum şi imersie şi apărat de plăci rezistente la foc, el rămânând aparent numai la parapeţii balcoanelor, scări sau eventual la tâmplăria uşilor si ferestrelor.

În cazul în care focul ajunge totuşi la structura din lemn, s-a constatat că lemnul atins de flacără este bine protejat de un strat de cărbune ce se formează la suprafaţă, bun izolator un timp satisfăcător.

În TEST-ul anual efectat de prestigioasa revista germana HAUSBAU, casele pe structură de lemn cu tratamente standard se încadrează în aceiaşi clasă de rezistenţă la foc cu cele din cărămidă (F 30 B) iar cele la care lemnul este tratat special ajungând la F 60 şi chiar F 90. Indicativul 30...90 arată timpul în minute până când componentele casei îşi pierd capacitatea portantă în cazul unui incendiu.

Am vrea să subliniem că aceste tratamente sunt accesibile în România ba mai mult, în cadrul Asociaţiei noastre avem şi o firmă specializată care oferă soluţiile cele mai performante pentru lemn pe plan mondial şi pot ridica rezistenţa la foc la peste F 120, de neatins pentru orice alt sistem de construcţie.

 

Folosirea lemnului in construcţii accentuează exploatarea neraţională a pădurilor?

Rezervele forestiere ale Uniunii Europene cresc anual cu 392 milioane de metri cubi iar din acestea numai 272 sunt recoltate. Restul rămâne pe loc. Se recoltează deci mult mai puţin decât oferă natura şi astfel, în fiecare an, suprafaţa pădurilor europene creşte cu 60.000 de hectare.

Într-un lemn de răşinoase, carbonul reprezintă 50% din greutate şi acest lemn stochează mai mult de 250 Kg de CO2 pe metru cub. Acest stocaj natural de gaz are ca efect încetinirea distrugerii stratului de ozon şi implicit a încălzirii planetei. Dacă arborii, generatori de oxigen în perioada lor de creştere, sunt lăsaţi să moară şi să putrezească în pădure, CO2-ul pe care îl conţin este eliberat în atmosferă. Din contra, dacă lemnul acestora este utilizat pentru construirea de case, CO2-ul rămâne stocat.. După Atlanbois (conform Anuarului „Chalets & Maisons Bois), construirea unei case  pe structură de lemn neutralizează cinci ani de emisiuni de CO2 ale unui automobil mediu...

După 1995, legile europene pentru calitatea aerului recomandă să se consume cât mai mult lemn posibil în construcţii! Şi menţionează că „lemnul este o materie primă naturală, curată şi practic inepuizabilă care protejează mediul unde este utilizat. Fabricarea elementelor din lemn consumă puţină energie şi nu creează deşeuri poluante". Poate părea paradoxal : ecologiştii recomandă creşterea consumului de lemn, dar în construcţii !

Pagina principală Avantaje Avantaje case din lemn, case pe structură de lemn, case de lemn

Mobar SA str Salcâmilor nr. 3 Rădăuţi, Suceava 725400 RO

Info case: tel. fix +40 230 56 12 14; mobil 0744 52 88 29

Info mobilă: 0744 471 726