Case din lemn: alte avantaje

ALTE ARGUMENTE ÎN FAVOAREA CASELOR DIN LEMN

Ce se înţelege prin « casă de lemn » ? Sunt mai multe tipuri, care ar fi deosebirile ?

Toţi ştim casa obişnuită din bârne din lemn, avem prin tradiţie meşteri excelenţi iar robusteţea acestor case este cel mai bun argument. Aceasta ar fi prima categorie de case, casele din lemn masiv.

După cum le spune şi numele, această tehnică mizează pe robusteţea structurii, sunt utilizate elemente lungi din lemn masiv dispuse orizontal şi poziţionate una peste alta. Elementele sunt legate fie prin tăieturi ascunse în structură sau decupări la capete, fie prin piese metalice. Un imbold în domeniu l-au constituit realizările nord-americane care au permis materializarea unor proiecte îndrăzneţe şi case moderne atât prin jocul volumelor cât şi prin spaţii vitrate generoase şi colorit spectaculos. Piesele din lemn sunt profilate şi asamblate cu precizie, apa din ploi nu mai penetrează ansamblarea iar « revenirea » lemnului în timp este limitată prin soluţii constructive. Toţi pereţii sunt portanţi iar izolarea termică este asigurată prin calităţile izolatoare ale lemnului şi mai rar prin materiale izolatoare complementare.

Limitele sistemului sunt legate de găsirea unor elemente pe cât posibil de aceeleaşi dimensiuni, cu secţiune rotundă sau cât mai apropiată de pătrat iar lemnul optim este cel din pădurile din zone cât mai reci, cu veri cât mai scurte. Finisajele moderne la interior se aplică însă cu greutate şi acest sistem rămâne folosit mai mult la case de vacanţă, preponderent rustice.

Casele din stâlpi şi grinzi sunt realizate din stâlpi în general distanţaţi la 2,5 si 5,0 m unul de altul şi legaţi la partea superioară cu grinzi. Închiderile exterioare sunt independente de structura de rezistenţă, în general panouri cu un cadru din lemn şi termoizolaţie, placaje din lemn sau diverse materiale compozite. Această disociere dintre structura de rezistenţă din lemn ecarisat şi închideri permite o mare varietate la concepţie : mari spaţii vitrate, panourile cu izolaţie închisă sau pereţi din cărămidă sau beton celular - toate soluţiile sunt posibile.

Dar stâlpii şi grinzile sunt şi ele elemente masive cu probleme similare, tot mai des întâlnim înlocuirea acestora cu beton sau metal.

Casele cu pereţi portanţi stratificaţi sunt cunoscute sub diverese denumiri : case americane sau canadiene, Ossature Bois în ţările francofone, Holzrahmenbau în cele germanice, 2 "x 4 " - 2 " x 6" în America de Nord. Pus la punct de câteva secole în America de Nord, acest sistem constructiv este cel mai răspândit în întreaga lume. Structura este constituită dintr-un ansamblu de montanţi şi traverse din lemn cu secţiune mică (prin tăiere se întrerupe continuitatea fibrelor şi deformaţiile în timp sunt mult mai mici) care formează cadre care asigură ansamblului o excepţională rezistenţă. Între montanţi şi traverse se montează un izolant care permite obţinerea unor adevarate performanţe termice şi acustice. Pereţii fiind drepţi, permit placări interioare cu gips-carton sau lambriu din lemn iar la exterior lambriu din lemn, tencuieli pe polistiren, placaje din PVC, cărămidă. Consumul de lemn este mult redus (aproximativ 50% faţă de cel la casele din lemn masiv) iar calitatea lemnului inclus poate fi medie şi practic poate proveni din orice regiune a ţării noastre.

Varianta « platforme » permite prefabricarea în ateliere, panourile de perete având înălţimea unui etaj. Se scurtează semnificativ activitatea de şantier şi timpul total de execuţie.

De ce să optăm pentru « case moderne » când avem un model tradiţional de case din lemn ?

Pentru că în mileniul 3 oamenii doresc un altfel de confort, cu finisaje şi utilităţi la care nici nu se gândeau în urmă cu 1-2 decenii, pentru că în mod sigur încălzirea locuinţelor va costa din ce în ce mai scump şi este mai comod să asiguri din construcţie o cât mai bună izolare termică.

Pentru că în sistemele moderne se pot realiza cu uşurinţă case cu 1 sau 2 etaje iar tratamentele moderne ale lemnului exclud folosirea substanţelor ne-ecologice şi asigură o protecţie excelentă la incendiu.

Casele moderne cu structura din lemn pot fi finisate identic cu casele din cărămidă şi deci se pot integra fără probleme în orice cartier rezidenţial. Sunt mai ieftine decât cele din cărămidă iar viteza de execuţie este net superioară.

Este adevărat că aceste case nu pot asigura o buna izolare fonică ?

Casele pe care le propune APROCOR sunt cele cu pereţi portanţi stratificaţi în sistemul platforme. Fără să negăm calităţile altor sisteme de construcţie, optăm pentru acest sistem fiindcă îl considerăm accesibil pentru lemnul din întreaga ţară şi pentru că oferă cea mai mare siguranţă în a evita reclamaţiile în (lunga !) perioadă de garanţie impusă de legislaţia europeană. Acest sistem are însă un dezavantaj notabil : nu se poate lucra oricum ci numai într-un sistem coerent şi riguros, de la grinzile de fundaţie până la ultimul cui bătut în structura acoperişului ! Toate elementele componente ale unei case trebuiesc proiectate de un arhitect care cunoaşte sistemul iar în atelier şi la montaj, coducătorul lucrării trebuie să ştie exact ce are de făcut şi să înţeleagă de ce...

O astfel de casă, executată corect, oferă o izolaţie fonică mai mult decât satisfăcătoare. Izolaţia termică standard din anvelopă asigură şi o rezistenţă fonică bună. Dacă este vorba de cifre, funcţie de diferitele posibilităţi de realizare a anvelopei, casele cu faţada din lambriu din lemn oferă o rezistenţă fonică Rw în jurul a 48 dB iar cea cu tencuială pe polistiren 50..54 dB faţă de un minim admis pentru construcţiile noi Rw = 35 dB.

O problemă reală la casele pe structură din lemn este izolaţia fonică la zgomotul de impact la planşeul peste parter. Chiar daca lemnul este un material care absoarbe bine vibraţiile şi amortizează şocurile, simpla structură standard din lemn, dublată de vata minerală inclusă în stratificaţia planşeului, nu asigură în totalitate confortul fonic exigent din normativele vest-europene. Din nou, recurgând la cifre , zgomotele cotidiene avute în vedere, începând cu murmurul (10 dB), continuând cu conversaţia (30 dB), radioul (70 dB) şi zgomotul unui tren din apropiere (120 dB) dar mai ales cu zgomotul de impact al tocurilor şi al obiectelor trântite la etaj - sunt cu greu apărate de capacitatea de absorbţie a planşeului din lemn care este în jur de 50 dB. Există însă şi soluţii : « dală flotantă » formată dintr-o şapă de 4-5 cm de beton uşor pe o stratificaţie de 6-8 cm din două straturi, un polistiren rigid peste un polistiren elastic şi cu un cordon de burete pe conturul şapei. Din nou, avantajul caselor moderne şi al soluţiilor ştiinţifice de realizare a detaliilor de construcţie. Deci respectarea tehnologiei corecte.

O casă din lemn menţine igrasia ? Sunt improprii pentru case familiale permanente?

În mod categoric nu! O stratificaţie corectă dar mai ales o protecţie adecvată a vatei minerale cu folii de protecţie asigură un microclimat mai mult decat agreabil şi sănătos. Din experienţa proprie : în urmă cu câţiva ani am trecut pe la mai multe case facute de noi în Salzkotten - Germania. O locatară în vârstă, aflând că noi suntem cei care am facut casele, a adus un neaşteptat omagiu lemnului : mă felicit că am optat pentru o casă din lemn. Sufăr din tinereţe de astm dar de cînd m-am mutat în această casă (şi sunt aproape doi ani), n-am mai avut nici o criză ! Vă mulţumesc.

Aş vrea să citez o frumoasă pledoarie pentru lemn din anuarul « Le Guide des Chalets & Maisons Bois » : Lemnul este singurul material de construcţie sănătos şi natural. Ne place să ne întoarcem la lemn pentru că acest material emite stimuli senzoriali care ne sunt agreabili : căldură, siguranţă, valoarea decorativa a culorilor, textura, legăturile directe cu natura, armonia, frumuseţea, ambianţa, strălucirea, mirosul agreabil, acustica, dulceaţa...Bolile aşa-zise « ale civilizaţiei » , stress-ul, agresivitatea şi alte traume psihice nu se manifestă decât foarte rar la acei care trăiesc într-un mediu bogat în lemn.

Pagina principală Avantaje Case din lemn: alte avantaje

Mobar SA str Salcâmilor nr. 3 Rădăuţi, Suceava 725400 RO

Info case: tel. fix +40 230 56 12 14; mobil 0744 52 88 29

Info mobilă: 0744 471 726